KPMG onderzoekt dossiers bouwbedrijven

door Bart Mos en Edwin van der Schoot

AMSTERDAM -In het kader van strafrechtelijk onderzoek naar smeergeldaffaires bij Ballast Nedam en SBM Offshore is KPMG een ingrijpend intern onderzoek gestart naar Boskalis, Strukton en AM.

De accountantsreus houdt momenteel alle dossiers van deze bedrijven tegen het licht, op zoek naar eventuele misstanden bij de controle van hun jaarrekeningen door KPMG. Ook wordt onderzocht of medewerkers van KPMG mogelijk assistentie hebben verleend bij het verhullen van eventuele smeergeldbetalingen. Dit melden ingewijden aan De Telegraaf. KPMG wordt tot deze onderzoeken gedwongen door het treffen van een schikking met het Openbaar Ministerie, ruim een maand geleden.

Hierbij kocht de accountantsfirma voor €7 miljoen strafvervolging af in het onderzoek naar smeergeldbetalingen door Ballast Nedam, en verplichtte het zich tot het doen van onderzoek naar specifieke controledossiers.

Bouwbedrijven

Uit naspeuringen door deze krant blijkt dat bij zowel maritiem dienstverlener Boskalis, als bij bouwbedrijven Strukton en Bam-dochter AM de door justitie als verdachte aangemerkte ex-KPMG partner Renze H. jarenlang actief is geweest als controlerend accountant. Bij Ballast Nedam zou H. in het verleden hebben meegewerkt aan het verhullen van de betaling van steekpenningen aan hoge functionarissen in Saudi-Arabië.

KPMG onderzoekt ook controledossiers van enkele bedrijven waar de eveneens verdachte ex-partner Jack van R. voorheen de boekhouding controleerde. Registeraccountant Van R. werkte behalve voor Ballast Nedam en SBM Offshore ook voor bedrijven als Wessanen, Connexxion en EADS.

Strukton, Boskalis en Bam lieten gisteren weten niet op de hoogte te zijn van enig onderzoek door de accountant. KPMG zelf wilde niet reageren.

Bron: de Telegraaf