Koggenlandse VVD en CDA gaan door met ‘smeergeld’-ontwikkelaars

Provinciale VVD- en CDA-bestuurders nemen uitdrukkelijk afstand van corruptie; Koggenlandse VVD-ers en CDA-ers niet. Koggenland blijft namelijk zaken doen met ontwikkelaars die genoemd zijn in het Hooijmaijers-vonnis. Ooms Bouw ondertekende op 25 februari 2014 een contract met wethouder Wijnker voor de bouw van woningen in het nieuwe plan Buitenplaats bij De Goorn (NHD 27-2-2014). Die bouw is een initiatief van Zeeman Vastgoed en de gemeente Koggenland. Distriport-ontwikkelaars Ooms (of: De Peyler Vastgoed) en Zeeman zijn genoemd in het rechtbankvonnis over de corruptiezaak; er is € 59.500 betaald voor Hooijmaijers’ bemiddeling bij de aankoop van de gronden voor Distriport.

Eerlijke ondernemers in de kou
VVD-lijsttrekker Wijnker lichtte de keuze toe tijdens het Koggenlandse verkiezingsdebat op 6 maart. ‘Zij deden het beste aanbod’, aldus de lijsttrekker annex wethouder. Maar wat is ‘het beste’? Je zou verwachten dat gelinkt worden aan corruptie een doorslaggevende reden is om juist nìet ‘de beste’ te zijn. Koggenland helpt kennelijk dit soort bedrijven aan werk en laat eerlijke ondernemers in de kou staan.

Koggenlandse VVD, CDA en WK: wèl zaken doen
Tijdens het verkiezingsdebat werd elke partij gevraagd of Koggenland zaken moet doen met bedrijven die genoemd zijn in een smeergeldzaak. VVD-er Wijnker, CDA-er Knijn en Welzijn Koggenlands voorvrouw Van Leijen antwoordden met een volmondig ‘ja’, omdat de bedrijven nog niet veroordeeld zouden zijn.

Geen veroordeling maar schikking
Het is echter de vraag of een strafrechtelijke veroordeling ooit zal volgen. Bedrijven kun je nu eenmaal niet in de cel zetten. Daarom wordt in dit soort zaken vaak achter de schermen geschikt met het Openbaar Ministerie. Door betaling van een fikse geldsom kopen bedrijven hun vervolging af. Feit blijft dat zij onderdeel waren van de veroordeling van Hooijmaijers. Kunnen gemeentes als Koggenland dan zonder gewetenswroeging zaken met hen blijven doen?

Provinciale VVD en CDA: géén zaken doen
De provinciale bestuurders, inclusief die van VVD en CDA, besloten geen zaken meer te doen met bedrijven die in het Hooijmaijersvonnis zijn genoemd. Maar VVD en CDA in Koggenland gaan zelfs nieuwe verbintenissen aan met deze ontwikkelaars. Bestaan er geen duidelijke afspraken over integriteit binnen de partijen VVD en CDA? Hoe denken landelijke VVD- en CDA-bestuurders over zaken doen met partijen die in smeergeldaffaires verwikkeld zijn? Kan een eerlijke ondernemer nog op VVD en CDA rekenen?

Bron: Nieuwsbrief : woensdag, 12 maart 2014 Berkhoutisboos.nl