Rellen over dure boulevard (Burgos, Spanje)

Demonstranten verwijderden afzettingen»

Demonstranten verwijderden afzettingen

In het Spaanse Burgos zijn protesten tegen de herinrichting van een stadsboulevard uitgelopen op rellen. Omwonenden vinden de plannen, die 13 miljoen euro kosten, zonde van het geld. Spanje is zwaar getroffen door de economische crisis.
De rellen begonnen vrijdagnacht, toen inwoners van de wijk Gamonal bij het stadhuis bezwaar maakten tegen de herinrichting van een straat. Tientallen mensen gingen de straat op om hun woede te uiten.
Politieauto’s werden aangevallen, vuilcontainers in brand gestoken en ramen van telefooncellen kapotgeslagen. Acht agenten raakten gewond en zeventien mensen werden gearresteerd.

Opgeschort

Zaterdag was het weer onrustig toen betogers de straat op gingen om te eisen dat degenen die vrijdag waren opgepakt, werden vrijgelaten. Drie agenten raakten gewond en 23 mensen werden gearresteerd.
Vanochtend verstoorden bewoners de bouw van de boulevard. Daarbij greep de ME in.
De gemeente heeft de aanleg van de boulevard voorlopig opgeschort. De Spaanse politie stuurt versterking naar Burgos.

Parkeerplaatsen

De bewoners voeren al maanden actie tegen de plannen van de gemeente. Die wil dat de doorgaande weg wordt omgevormd tot een ruime boulevard drie wegdelen, fietspaden en veel groen.
De parkeerplaatsen worden vervangen door een ondergrondse parkeergarage. Omwonenden kunnen in de ondergrondse parkeerplaats kopen, maar dat is relatief duur.

Burgos

Gamonal is een volkswijk in Burgos, een conservatieve stad in Noord-Spanje. De liberale burgemeester zegt dat veruit de meeste inwoners de bouwwerkzaamheden steunen.
De plannen werden ook gesteund door de Socialistische Partij, totdat bekend werd dat de kosten overschreden worden.

Bron: NOS